Fältstudievecka

Kericho, Kisumu,Kakamega heter tre städer i västra Kenya. Hit gick färden för ett par veckor sedan då det var fältstudievecka för eleverna. Kericho är känt för sina teplantager, något som britterna startade upp för så där en 100 år sedan. Här finns också det anrika Tea Hotel som påminner om en svunnen kolonialtid. Till och med president Kibaki har bott i en av sviterna där.

Kisumu är Kenyas tredje största stad och ligger vid Victoriasjön. Kisumu visade sig vara så annorlunda jämfört med Nairobi. Kanske den största skillnaden var att vi faktiskt kunde röra oss fritt i stan på kvällarna. Vi njöt verkligen av denna frihet. Att åka båt ut på sjön är ett måste i Kisumu. Nere vid stranden mötte vi människor som tvättade bussar och ”tuc tuc ” i sjön, något som kommer att förbjudas ganska snart förstod vi. Ute på sjön såg vi flodhästar, örnar och andra söta fåglar. Guiden pratade glatt på och vi fick reda på en hel del om livet runt Victoriasjön. I Kisumu håller också organisationen ”Vi- skogen” till. Vi åkte dit för att bli informerade om deras arbete och sen blev det studiebesök hos en familj som hade blivit hjälpt av organisationen. Familjen visade stolt upp de träd som hjälpt dem att få bra mark och det var kul för eleverna att se hur faktiskt 80 % av Kenyas befolkning lever. Helt naturligt berättade kvinnan att hennes man hade ytterligare en fru och att detta gjorde livet lättare eftersom de då var fler som kunde hjälpas åt med sysslorna. I den lilla byn fanns en nystartad skola för föräldralösa barn som förlorat sina föräldrar pga. Hiv. 20 % av befolkningen i Kisumu är Hiv- positiv!

Kakamega forest är en liten rest av den gigantiska regnskog som fanns i Kenya fram tills britterna kom och högg ner stora delar av skogen för att plantera tebuskar och bygga järnväg. På väg dit passerar man ett böljande landskap och det är svårt att tänka sig att där en gång i tiden stod en mäktig regnskog.

Att få komma ut på ”fältet” och se hur människor lever är spännande på många vis, och för eleverna blir det väl inte bättre skola än så här.


Kommentarer
Postat av: mats

Roligt att se o höra att allt är bra i afrika

Njut!!! Tiden går fort o snart är ni hemma igen

Ingen vår värme i svedala

Take care Mats

2012-04-01 @ 21:46:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0