Nairobi - Tostaröd

Hemma!


Nytvättad!!!


Mpesa

är betalsystemet via mobiltelefon. Betala räkningar, ladda mobilen, skicka pengar till kompisar eller till närmsta uttagsautomat. Inga flådiga bankkontor, ett enkelt trästånd, två mobiler och ett anteckningsblock, thats it! Snart i en mobil nära dig!?


Tea at Jonathan's

I går var vi bjudna på te hemma hos Jonathan. När vi skulle iväg startade inte bilen så det fick bli motorcykeln. Naturligtvis fick vi punktering halvvägs, men hjälpen fanns i form av en öppen däckverkstad. Trots missödena fick vi en trevlig eftermiddag med Jonathan och hans familj. Thank's for a nice afternoon!
Staff Party at Amboseli Rd

School closing day means party time! And on Monday it´s barhopping time downtown Nairobi. It's a tough life.....Nationaldagsfirande på Svenska Ambassaden.

Att fira nationaldagen tas på allvar här i Nairobi. Dagen började med firande på skolan med  Norska skolan som gäst. Sånger, lekar och grillning stod på programmet . På eftermiddagen drog vi vidare till Svenska Ambassaden för ytterligare firande. Efter 10 år står nu ambassaden färdig  så det blev både invigning och nationaldagsfirande på samma gång.  Säkerhetstänket  var enormt och när vi väl kom in på området bjöds vi på  läckerheter som laxsmörgås, prinsesstårta à la Afrika och” Gott och blandat”- mums! Vi fick också en rundvandring i de smakfulla lokalerna och det var intressant att höra om arbetet i bl a Somalia. Att många av de 600 svenskar som bor i Nairobi samlas så här en stund ger en känsla av samhörighet och av de tal som hölls gick det inte att undgå att tänka –ja, jag är nog rätt stolt över att vara svensk! Utanför murarna mötte oss sedan det bullriga och färgstarka Nairobi och då slog det mig med kraft- tänk att jag får vara här och uppleva allt detta.
Diskhjälp

Ingen större tvekan om vem som diskar.....


Dags för avsked

Den här veckan är avskedens vecka. I torsdags var det studentfirande, men dessutom ”vanlig” skolavslutning för gymnasiet. Nu i helgen åker alla hem till Sverige och på måndag när vi kommer till skolan är det bara småttingarna kvar.

Att ta studenten på Svenska skolan i Nairobi innebär en hel del traditioner. Det börjar med att eleverna äter champagnefrukost i Nairobi National park. Hemfärden därifrån går i en av skolans bussar som tvåorna dekorerat på svenskt vis. Att köra omkring på gatorna här i Nairobi i den här bussen väcker uppseende och många frågande blickar. På skolan firas studenterna på olika vis och när de” springer ut” åker de rutschkana ner från bibliotekets balkong. Ambassadören håller tal, kören sjunger och elever i åk 2 håller i underhållningen vid poolen. Årets elever hade fått fram ett fantastiskt program och lunchen slutade med att vi alla- både svenskar och kenyaner dansade runt poolen till en av årets kenyanska låtar.

Att gå hem på Makindi road med plakat, ballonger och flaggor möter också förvåning och Clara njöt i fulla drag av promenaden. Efter ett par timmar var det dags att åka ut till Karen och Karen Blixen Coffee garden där studentmiddagen skulle hållas- ett riktigt classy place! Kvällens middag kantades av tal, filmer och olika uppträden. Vi som fick vara med på denna tillställning kunde inte annat än njuta av alla upptåg. Kvällen avslutades med ”Kenyan party Swedish flavour event” på Tree house i Westlands. Även vi lärare hängde med och rockade loss i Nairobinatten. Det blev en härlig kväll med många skratt, men också många tårar.  Vi har haft riktigt kul ihop och vi kommer att sakna dem. Clara kunde inte ha fått ett bättre studentfirande. Hon var salig!

Nästa avsked blir i natt när våra flickor åker hem Detta försöker vi förtränga, men det är svårt. Det går inte med ord beskriva hur härligt det har varit att ha alla töserna hos oss här. Att få göra det här året tillsammans med allt vad det har inneburit kommer vi ha med oss för alltid. Det blev helt enkelt så bra. Ibland skulle man vilja stanna tiden, så är det.


RSS 2.0