Ny inneboende!

Nu har Christoffer flyttat in och han kommer att bo här till terminen tar slut. Christoffer är brinnande BMX-fantast och eftermiddags var vi nere i Uhuruparken.


Klart!!!!!!!


Syokimau Railway Station

 
är Nairobis första pendelstågsstation. Istället för att sitta i oändliga bilköer är det meningen att man parkerar här och tar tåget de sista 15  kilometrarna in till centrum. Nu i början är det bara ett tåg som kör fram och tillbaka men planerna för framtiden är ambitiösa. Vi fick en rundtur trots att stationen egentligen är stängd på helgerna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beauty Salon??


Regndjur

När regnen börjar falla fylls luften av flygfän (termiter?) som tar sig in överallt, väl inne släpper de sina vingar och tar sig vidare till fots. Och från ingenstans kommer en mängd pyttesmå myror som kalasar på de övergivna vingarna......ett märkligt exempel på kretslopp.
 
 

A life well lived

Några dödsannonser ur "Daily Nation"
 
 

St Christine

Både på skolan och i omgivningarna är det stora saker på gång. Precis utanför byggs den stora förbifarten som skall leda trafiken runt Nairobi, och inne på skolan byggs ett trevåningshus som skall hysa toaletter (kopplade till en gigantisk tank för att producera biogas), datasalar och en stor samlingssal. Charles visar också stolt upp resultaten från KCPE som visar att St Christine har lyft sitt snitt rejält!! Som en följd av detta har antalet elever i åk 8 nästan fördubblats, bra jobbat!!!!
 
 
 
 
 
 

Konstrunda à la Nairobi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Etiopien

Under påsklovet var vi i Etiopien, Kenyas norra grannland. Så nära och ändå så annorlunda på många sätt.
 
 
Lejonet av Juda, kejsaren Haile Selassie, avsattes vid en sovjetstödd kupp under sjuttiotalet. Det har satt sina spår i Addis Abebas stadsplanering.
 
 
 
På 20-talet började tågen gå från Addis till Djibouti men sedan några år finns det ingen järnväg alls i Etiopen. Men stationen är vacker...
 
 
 
Maträtt nummer ett är de olika rörorna, oftast vegetariska, som läggs på ett stort mjukt och syrligt bröd som heter injera. Besticken är högerhanden och därför är det viktigt att tvätta sig innan maten,
 
 
 
Efterrätten är kaffe och popcorn!
 
 
Tio mil norr om Addis ligger Debre Libanos, en kyrka och kloster, med lite speciella ordningsregler.
Även kyrkan i sig är lite speciell, byggd på 50-talet och med en halvskabbig och ganska rörig inredning. Den gröna nålfiltmattan stod inte speciellt bra mot glasmosaiken.
 
 
 
 
 
 
 

Kyrkan ligger precis vid kanten av Rift Valley och här var portugiserna på 1600-talet(?) för att hjälpa de kristna abessinierna mot muslimerna. De lämnade efter sig en stenbro byggd med sten och en mix av kalksten och ägg.
 
 
 
Mannen på bilderna behöver den släta stenen som underlag när han skall trampa djurhudarna mjuka och fina.
 
 
 
 
Hemma hos vår guide Tesfaye bjöds vi kaffe på traditionellt sätt, inget snabbkaffe här inte, bönorna skall rostas över grillkol och ingenting annat!!
 
 
 
..och stötas för hand...

 
Sjalshopping:
 
 
Restaurangen Addis Ababa är en av de äldsta i stan och med en härligt sliten känsla.
 
 
 
 
Anna och Lucy, Anna till höger.
 
 
Ca 50 mil norr om Addis ligger Gondar, under ca 300 år från 1600-talet, Abessiniens huvudstad. Vi var här för att se bergen och de välbervarade slottsruinerna men frågan är om inte arkitekturen runt torget gjorde störst intryck.
 
 
 
 
 
 
Ända sedan Drottningen av Sheba hade vänsterprasslet med kung Salomon av Judeén som resulterade i Etiopiens kung Menelik har kungen kallats Lejonet av Juda och på slottsområdet innehåll lejonburen levande lejon till långt in på 1900-talet.
 
 
Nyinköpt boll!
 
 

Kung Fasilades bad, fortfarande i Gonder.
 
 
 
 
 
 Strax norr om Gondar börjar Simienbergen, vi gjorde en lightversion i form av en halvdags utflykt där vi bland annat fick känna på polisens teknik för att få folk att betala sina böter - man tar registreringsskylten!!
 
 
 
 
 
 
 
Geladababianen är typisk för området
 
 
Sällskap på vägen.
 
 
Målningar från kyrkan Debran Berhan Selassie.
 
 
 
 
Stora och små pjoddar
 
 
 
Pinnarna fungerar som tandborstar och finns i basic och lyxmodell.
 
 
 

Nästan orginal
 
 
Sällskap på vägen 2.
 
 
Nästan orginal 2
 
 
Tillbaka i Addis: Merkato är ett handelsområde som sägs vara det största i Afrika.
 
 
 
 
 
 
 
 
"The car in front of you is always a Toyota"
 
 
Tur att vissa fasta punkter är begripliga även på Amaric.
 
 
 


 
 

RSS 2.0